Vitamini so hranilne snovi

Vitamini v sadju

Vitamini so bistvene hranilne snovi, ki jih človeško telo ne more sintetizirati in morajo biti zaužiti s hrano. Vitamini so oblikovani v rastlinah s pomočjo sonca in / ali s strni bakterij; V nekaterih primerih se lahko pojavijo v človeškem ali živalskem telesu. Obstaja približno 40 različnih snovi, znanih kot esencialnia hranila v prehrani človeka. Od teh približno 40 je13 bilo opredeljenih kot vitamini, 15 od njih so bili priznani kot bistveni minerali in elektroliti v sledovih. Preostalih 12 je aminokislin. Ime, vitamin, je dal poljski biokemik Kazimierc Funk leta 1912 po izoliranju kristaliničnih trdnih snovi iz riža. Po latinsko Vita pomeni življenje, amin pomeni Amininokislina; saj je mislil, da vitamini pripadajo aminokislinam, kar seveda ni res, ampak ime je ostalo vse do danes.Selection Of Fresh Fruit

 

Vitamini so razdeljeni v dve osnovni skupini:

Vodotopni vitamini
Maščobo topni vitamini

Vodotopni vitamini

Ta skupina vključuje C in B-kompleks vitamine. Ti vitamini se zlahka absorbirajo skozi prebavila neposredno v kri. Ko se absorbirajo, krožijo po telesu in so pripravljeni za potrebe telesa. Večina vodotopnih vitaminov se ne shranjuje v telesu v velikih količinah v daljšem časovnem obdobju. Ko koncentracija preseže določen znesek, jih telo odstrani skozi urin. V teh trenutkih je urin bele barve, za razliko od normalne rumene barve urina.
Vitamin B1 (tiamin)
Vitamin B2 (riboflavin) – Vitamin G
Vitamin B3 (niacin) – Vitamin P
Vitamin B5 (pantotenska kislina)
Vitamin B6 (piridoksin)
Vitamin B7 (biotin) – Vitamin H
Vitamin B9 (folna kislina) – Vitamin M
Vitamin B12 (kobalamin)
Vitamin B15
Vitamin B17 (laetril)
Vitamin C (askorbinska kislina)

Maščobo topni vitamini
Ti vitamini zahtevajo nadaljnje snovi, emulgatorje, da se pretvorijo v kemično spojino, ki se zdaj lahko absorbira v kri. Ko se absorbirajo, maščobo topni vitamini potujejo v mesta v telesu, kjer je potreba po čiščenju. Ko telo potrebuje vitamine, se s posebnim prevozniki beljakovin prenašajo do te točke.
Vitamin D
Vitamin E
Vitamin K

Antioksidantni vitamini
Celičnem metabolizmu je za proizvodnjo energije,  potreben kisik. V njegovi odsotnosti vplivajo tako imenovani prosti radikali. V normalnem delovanju telesa, prosti radikali so za nenehno nevtralizacijo. V ta namen se uporabljajo antioksidanti:
Vitamin A (beta karoten)
Vitamin C (ima vlogo pri mehanizmu koagulacije ,deluje skupaj z vitaminom E)
Vitamin D (sintetizira sonce)
Slednji vitamini niso pravi vitamini, ker so bili izumljeni za marketing.
Vitamin T
Vitamin V

V velikih odmerkih, so nekateri vitamini dokumentirani s stranskimi učinki, ki se nagibajo k hujšem pri večjem odmerku. Verjetnost porabe preveč katerih koli vitaminov iz hrane, je majhna, vendar do prevelike doze  (vitaminska  zastrupitev) prihaja v primerih dodajanja vitaminov. Pri dovolj velikih odmerkih imajo nekateri vitamini neželene učinke, kot so slabost, driska in bruhanje. Ko se pojavljajo stranski učinki, okrevanje pogosto dosežemo z zmanjšanjem odmerkov vitaminov. Odmerki vitaminov se razlikujejo, saj se lahko posamezne tolerance zelo razlikujejo in se zdi, da so povezane s starostjo in zdravstvenim stanjem. V letu 2008 je študija izpostavljenost ˝overdose˝ za vse formulacije vitaminov in multivitaminskih-mineralnih pripravkov, poročala, da je od 68.911 ljudi skoraj 80% od teh izpostavljenost pri otrocih, mlajših od 6, kar je privedlo do 8. ˝veliko “življenjsko nevarnih rezultatov˝ vendar ne smrti.