Sintetični diamanti na unikatnih poročnih prstanih

oblekica

Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z diamanti želijo, da bi le ti bili dostopni vsem ljudem na svetu. Zato so začeli ustvarjati sintetične diamante tako, da bo lahko vsak ženin presenetil svojo nevesto s unikatnim poročnim prstanom. Danes prestiž ni več dosegljiv samo tistim najbogatejšim v Sloveniji in po svetu. Lahko si ga privoščijo vsi s pomočjo sintetike lahko pridete do unikatnega poročnega prstana tudi vi.  

Sintetika, simulanti in izboljšave unikatnih prstanov

Sintetični diamanti so diamanti, izdelani v laboratoriju, za razliko od diamantov, ki so izkopani iz Zemlje. Gemološke in industrijske uporabe diamantov so ustvarile veliko povpraševanje po grobih kamnih. To povpraševanje je v veliki meri nasledilo ustvarjanje sintetičnih diamantov, ki jih več kot pol stoletja proizvajajo različni procesi. V zadnjih letih je postalo možno proizvajati sintetične diamante visoke kakovosti, ki imajo veliko vrednost. Možno je izdelati brezbarvne sintetične dragulje, ki so na molekularni ravni enaki naravnim kamnom in so tako vizualno podobni, da lahko samo gemolog s posebno opremo pokaže razliko. Unikatni poročni prstani so tako vedno bolj priljubljeni med mladoporočenci. Večina sintetičnih diamantov, ki so na voljo na trgu, je rumena in se proizvaja s tako imenovanimi visokotlačnimi visokotemperaturnimi (HPHT) procesi. Rumeno barvo povzročajo nečistoče dušika. Lahko se razmnožujejo tudi druge barve, kot so modra, zelena ali rožnata, ki so posledica dodajanja bora ali sevanja po sintezi. Barvni diamanti so zadnja leta dosegli visoko prodajo med svetovno smetano na unikatnih poročnih prstanih.

Od leta 2010 je skoraj vseh 5.000 milijonov karatov (1.000 ton) sintetičnih diamantov proizvedenih letno za industrijsko uporabo. Približno 50% od 133 milijonov karatov naravnih diamantov, ki se kopajo na leto, konča v industrijski rabi. Izdatki za rudarske družbe v povprečju znašajo od 40 do 60 ameriških dolarjev na karat za naravne brezbarvne diamante, medtem ko so stroški sintetičnih proizvajalcev povprečno 2.500 dolarjev na karat za sintetične, brezbarvne diamante. Sintetični, ko iščejo modni barvni diamant, ker so skoraj vsi sintetični diamanti modni barvi, medtem ko je samo 0,01% naravnih diamantov. Veliko od tega jih je bilo prodano v unikatnih prstanih.

Diamantni simulant je material brez diamantov, ki se uporablja za simulacijo videza diamanta in se lahko imenuje diamant. Kubični cirkonij je najpogostejši. Moissanite se lahko obravnava kot simulant diamantov, čeprav je dražji za proizvodnjo kot kubični cirkonij. Oba sta proizvedena sintetično.

Diamantne izboljšave so posebne obdelave, ki se izvajajo na naravnih ali sintetičnih diamantih (običajno tistih, ki so že narezani in polirani v dragulj), ki so zasnovani za boljše gemološke značilnosti kamna na en ali več načinov. Med njimi so lasersko vrtanje za odstranjevanje vključkov, uporaba tesnil za zapolnjevanje razpok, obdelava za izboljšanje barvne kakovosti belega diamanta in obdelava, ki daje belo diamantno barvo. Diamanti s belo barvo so še posebej moderni na unikatnih poročnih prstanih.

Rezanje diamnata na unikatnih poročnih prstanih

Minirani surovi diamanti se pretvorijo v dragulje z večstopenjskim postopkom, ki se imenuje “rezanje”. Diamanti so izjemno trdi, vendar tudi krhki in se lahko razcepijo z enim udarcem. Zato se sečnja diamantov tradicionalno obravnava kot občutljiv postopek, ki zahteva znanje, znanstvena znanja, orodja in izkušnje. Njen končni cilj je izdelati fasetiran dragulj, kjer bi specifični koti med fasetami optimizirali diamantni sijaj. Zmanjšanje teže pri rezanju je pomembno in lahko znaša 50% vsega dela. Upošteva se več možnih oblik, vendar končno odločitev pogosto ne določajo le znanstveni, temveč tudi praktični vidiki. Na primer, diamant je lahko namenjen za razstavljanje ali za nošenje, v obročku ali ogrlici, označen ali obkrožen z drugimi dragulji določene barve in oblike. Veliko unikatnih poročnih prstanov vsebuje diamant kvadratne oblike ali okrogle.
Najbolj zamuden del rezanja je predhodna analiza grobega kamna. Obravnavati mora veliko število vprašanj, nositi veliko odgovornost in zato lahko traja več let v primeru edinstvenih diamantov. Upoštevana so naslednja vprašanja: Trdota diamanta in njegova sposobnost odcepitve sta močno odvisna od orientacije kristalov. Zato kristalografsko strukturo diamanta, ki ga želimo razrezati, analiziramo z uporabo rentgenske difrakcije, da izberemo optimalne smeri rezanja. Večina diamantov vsebuje vidne ne-diamantne vključke in kristalne pomanjkljivosti. Rezalnik se mora odločiti, katere razpoke je treba odstraniti z rezanjem in ki jih je mogoče obdržati. Diamant lahko razdelimo z enim samim dobro izračunanim udarcem kladiva na koničasto orodje, ki je hitro, vendar tvegano. Uničenje unikatnega prstana je možno samo s drugim diamantom, če ta prvotno vsebuje diamant.

Več info na:

www.zlatarna-breznik.si