Razbiti miti o ortopanu

Danes je področje slikanja zob z otropanom še dokaj neraziskan teren s katerim upamo, da bomo v prihodnosti razbili veliko predhodno in napačno odkritih trditev ter pomagali zobozdravstvu do večje učinkovitosti.

Mit # 3

“Nikoli ne izpostavljajte nosečnice ali otroka z radiografijo.”

Resničnost

Pri nosečnicah ni medicinske indikacije za jemanje zobnih rentgenskih žarkov. Vendar pa se lahko na zahtevo pacienta izbirni postopki preložijo do po nosečnosti. Čeprav je doza sevanja med zobno radiografijo precej nizka in je proces varen, bi se nosečnice morale vzdržati rentgenskih žarkov ali ortopana, razen če so nujno potrebne. Ker so nosečnice izpostavljene večjemu tveganju za bolezen dlesni, je pomembno, da ne zanemarite potencialno resne težave z zobmi zaradi strahu pred izpostavljenostjo sevanju. Če ste noseči in morate imeti rentgen, bo zobozdravnik na sprednji strani zaščitil vaše telo s svinčenim predpasnikom in vodilnim ovratnikom za ščitnico za zaščito ranljivih delov telesa.

X-žarki za otroke?

Radiografija bo zagotovila informacije o stanju vašega otroka, ki ni vidno med klinično ustno oceno. Slikanje s otropanom bo prikazalo položaj in razvoj zob, ki že rastejo ali še bodo, ter odnos zob s kostmi in tkivom dlesni. Prav tako lahko vidite razmerje med otrokovo čeljustjo in načrtujete ustrezno zdravljenje za doseganje najboljših rezultatov. Nemogoče je podpisati opustitev izvzetja rentgenskih žarkov za vašega otroka, če so potrebni za sklepanje diagnoze za ortodontsko težavo in za načrtovanje najboljšega potrebnega zdravljenja.

Resultado de imagem para tooth 2d scanning

Mit # 4

»Izpostavljenost zobozdravstvenih oseb pri sevanju s ortopanu.«

Resničnost

Tudi če se zavedamo vseh koristi, ki jih imajo bolniki z rentgenskim posnetkom ali ortopanom, moramo paziti, da bi zmanjšali potencialno škodljive učinke ionizirajočega sevanja za zdravje operaterjev rentgenskih žarkov. Doza sevanja, ki jo operater prejme med povprečnim radiološkim pregledom, je precej nizka. V primerih, ko je operater izpostavljen izmerljivim odmerkom sevanja, bodo obrambni mehanizmi telesa delovali na izpostavljene celice, da bi popravili lezije.

Zmanjšanje tveganja za osebje

Zobozdravstveno osebje lahko zmanjša tveganja, povezano z izpostavljenostjo sevanju, z upoštevanjem uveljavljenih varnostnih ukrepov in s prenašanjem dozimetra. To je naprava, ki meri stopnjo izpostavljenosti rentgenskim žarkom v določenem obdobju. Nato se pripravi poročilo o izpostavljenosti, ki prikazuje dozo sevanja, prejeto v tem obdobju. Na vsaki kliniki vzdržujejo dnevnik dnevnih posnetkov radiografij ali ortopana in te podatke posredujejo laboratoriju Kanadske agencije za javno zdravje, ko obnavljajo dovoljenje za zobozdravstveno radiologijo. Periodično pošiljajo dozimetre v državno dozimetrijo.

Stalno usposabljanje izvajalcev

Vsako zobozdravstveno osebje je končalo usposabljanje, potrebno za delovanje naše radiografske opreme. Proizvajalci med vgradnjo zagotavljajo usposabljanje na samem kraju in se vrnejo k posodobitvi usposabljanja, ki ga zahteva nova tehnologija opreme.

Mit # 5

Rendgenski posnetki na filmu so danes bolj zanesljivi kot digitalni.”

Resničnost

Zobna klinika David Côté je pred 15 leti zamenjala filmske rentgenske žarke z digitalno radiografijo. Ta tehnika ponuja neprekosljivo natančnost in omogoča celo ostrejše diagnoze. Za razliko od stare metode so digitalne slike shranjene v računalniškem sistemu klinike. Poleg tega je stopnja sevanja z digitalnim posnetkom bistveno nižja od tradicionalne metode. Ta tehnika omogoča tudi takojšnje rezultate in hitro posredovanje elektronske pošte ustreznim organom. Poleg tega je ne-uporaba plastične folije zelo koristna za okolje.

Več na spletni strani:

https://rtgstudio.si/