Prehranska dopolnila

prehranski dodatki

Prehransko ali prehrambeno dopolnilo je namenjeno za zagotavljanje, da se lahko hranila  porabijo v zadostnih količinah. Dopolnila v splošnem pomenu besede vključujejo vitamine, minerale, vlaknine in maščobne kisline ali aminokisline, med drugimi snovmi.

Organi v ZDA so opredeliti prehranska dopolnila kot živila, medtem ko se drugod po svetu razvrščajo kot mamila ali drugi izdelki. Obstaja več kot 50.000 prehranskih dopolnil, ki so na voljo. Več kot polovica odraslih prebivalcev v ZDA (53% – 55%) uporabijo prehranska dopolnila, kot najobičajnejši so multivitamini. Ti proizvodi niso namenjeni za preprečevanje ali zdravljenje katerekoli bolezni in v nekaterih primerih so lahko nevarni, po mnenju National Institutes of Health v ZDA. Za tiste, ki ne morejo uživati uravnotežene prehrano, agencija pravi, da lahko imajo nekatera dopolnila vrednost. Izogibati se je treba večino dopolnil, in ponavadi ljudje ne bi smeli jesti makrohranil, razen ljudi z jasno prikazano pomanjkljivostjo. Ti ljudje bi se morali najprej posvetovati s svojim zdravnikom. Izjema je vitamin D, ki je priporočen v nordijskih državah, zaradi pomankanja, zaradi šibke sončne svetlobe. Po mnenju ZDA Food and Drug Administration (FDA), so prehranska dopolnila izdelki, ki niso farmacevtska zdravila, so brez aditivov za živila, kot so začimbe ali konzervansi ali konvencionalna hrana, in ki tudi ne izpolnjujejo nobenega od teh naštetih meril.

vitaminski-dodatki

Prehranska dopolnila kot dodatek k prehrani

Dodatki oziroma dodatek k hrani oziroma prehrani je izdelek namenjen za dopolnitev prehrane neki osebi, čeprav ni uporaben kot nadomestek obroka. Izdelek, ki ali vsebuje vitaminski prehranski element, zelišča, ki se uporabljajo za zeliščarstva ali botanično uporabljanje kot zdravilna rastlina, aminokislina, katera koli snov, ki prispeva k zaužitju druge hrane ali koncentrat, metabolit, sestavina, ekstrakt, ali kombinacija teh stvari, je proizvod, ki je označen kot prehransko dopolnilo.V Združenih državah Amerike, ima FDA različne postopke spremljanja za različne snovi, odvisno od tega, ali so predstavljene kot droge, aditivi za živila, hrano ali prehranska dopolnila. Prehranska dopolnila so jedli, ki se zaužijejo skozi usta, in so urejene v ameriškem pravu kot vrsta hrane in ne kot vrsta droge. Kot hrana in za razliko od drog, je ni potrebna nobena vladna odobritev za pridelovanje ali prodanje prehranskih dopolnil. Proizvajalec preveri varnost prehranskih / prehrambenih dopolnil, a vlada ne; in ne zahteva analiz tveganj in koristi, da se dokaže, da se izdelek lahko prodaja, tveganja in koristi se analizirajo in se uporablja samo kada so kakšne peticije, da je hrana ali prehransko dopolnilo nevarno in ga je treba odstraniti iz trga.

dopolnila

Koristnost prehranskih dodatkov

Predvidena uporaba prehranskih dodatkov je zagotoviti, da oseba dobi dovolj nujno potrebnih hranilnih snovi. Prehranska dopolnila se ne sme uporabljati za zdravljenje bolezni oziroma kot preventivno ali zdravstveno varstvo. Izjema od tega priporočila je primerna uporaba vitaminov. Prehranska dopolnila so nepotrebna, če uživate uravnoteženo prehrano. Dopolnila lahko ustvarijo škodo na več načinov, vključno s prekomerno porabo, predvsem mineralov in maščobo topnih vitaminov, ki se lahko nato kopičijo v telesu. Izdelki lahko povzročijo tudi škodo, povezano z njihovo hitro absorpcijo v kratkem časovnem obdobju, vprašanja kakovosti, kot so okužbe, ali zaradi neugodnih interakcij z drugimi živili in zdravili. Prehranska ali živilski dodatki so lahko zelo koristna vendar se je pred zaužitjem treba informirati in seznaniti s samim prehranskim dopolnilom.

 

Info na: