Tel: +386 2 250 15 24
Email: info@kongres-prehrana.si
Pravilno športno prehranjevanjeKako krepimo mišice

Pravilno športno prehranjevanje

Fitnes postava s pravilnim prehranjevanjem.

Read More

Kako krepimo mišice

BodyBuilding je prava izbira za vse, ki želit lepo oblikovano telo!

Read More

Prehrambeni dodatki

Prehrambeni dodatki ali vitamini (US / vaɪtəmɪn / in UK / vɪtəmɪn /) je organska spojina in bistveno hranilo, ki ga organizem zahteva v omejenih količinah. Organska kemijska spojina (ali sorodni niz spojin) se imenuje vitamin, kadar organizem ne more sintetizirati spojino v zadostnih količinah, in jo je treba pridobiti s prehrano; torej, izraz “vitamin” ali “prehrambeni dodatek” je pogojen okoliščinam in zlasti organizmu. Na primer, askorbinska kislina (ena oblika vitamina C) je vitamin za ljudi, ne pa tudi za večino drugih živalskih organizmov. Dopolnitev z vitamini in prehranskimi dodatki je pomembna za zdravljenje določenih zdravstvenih težav,  vendar je malo dokazov o prehranski koristi, kadar se jih sicer uporabljala s strni zdravih ljudi.
Več info na: Športni prehranski dodatki Profitnes in na Prehrambeni ali prehranski dodatki

Prehrambeni dodatki in vitamini

Po dogovoru, izraz vitamin vsebuje niti drugih bistvenih hranilnih snovi, kot so prehranski minerali, esencialne maščobne kisline, ali esencialne aminokisline (ki so potrebne v večjih količinah, kot vitamini) kakor tudi niti velikega števila drugih hranilnih snovi, ki spodbujajo zdravje, in so potrebni manj pogosto za vzdrževanje zdravja organizma. Trenutno je trinajst vitaminov splošno priznanih. Vitamini so razvrščeni po svoji biološki in kemični dejavnosti in ne po njihovi strukturi. Tako se vsak “vitamin”  nanaša na številne vitaminske spojine, ki vse kažejo biološko aktivnost, povezano s posebnim prehrambenim dodatkom. Takšen niz kemikalij vitamer združen pod abecednim  “generičnem deskriptornem” naslovu, kot so “vitamin A”, ki vključuje mrežnice spojine, retinol, in štiri znane karotenoide. Vitamers po definiciji so zamenljivi za aktivne oblike vitamina v telesu in so včasih  tudi medsebojno zamenljivi med seboj.

Vitamini imajo različne biokemijske funkcije. Nekateri, kot so vitamin D, imajo hormonske funkcije kot so regulatorji presnove, ali regulatorji rasti celic in tkiv in diferenciacijo (kot so nekatere oblike vitamina A). Drugi delujejo kot antioksidanti (npr vitamin E in včasih tudi vitamin C) v največjem številu. Vitamini B kompleksa delujejo kot predhodniki encimov kofaktorjev, ki pomagajo encimu v svojem delu kot katalizatorji pri presnovi. V tej vlogi se lahko vitamini dobro vežejo na encime kot del protetičnih skupin: Na primer, biotin je del encima, ki sodeluje pri izdelavi maščobnih kislin. Lahko so tudi manj tesno vezani na encimske katalizatorje kot koencimi, odstranljive molekule, ki delujejo za prevoz kemičnih skupin ali elektronov med molekulami. Na primer, folna kislina nosi metil, formil metilenskim skupinami v celici. Čeprav so te vloge v pomoč encim-substrat reakcijam in so najbolj znana funkcija vitaminov “, so druge vitaminske funkcije enako pomembne.

Do sredine leta 1930, ko je bil prodan prvi komercialni kvas kot prehranski dodatek, izvleček vitamina B kompleksa in pol-sintetične tablete (dopolnilo z vitaminom C), so bili vitamini pridobljeni izključno z uživanjem hrane, ter spremembe v prehrani (ki bi se lahko na primer zgodlo v času, zlasti rastne sezone) ponavadi močno spremenile vrste in količine zaužitih vitaminov. Vendar pa so vitamini proizvedeni kot blagovnških kemikalija širše dostopni kot poceni polsintetsko in sintetično izvorna multivitaminska in prehranska dopolnila in dodatki, od sredine 20. stoletja. Študija strukturne dejavnosti, funkcije in vloge vitaminov pri ohranjanju zdravja, se imenuje kot vitaminologija.

Vitamini in dodatki k prehrani so bistvenega pomena za normalno rast in razvoj večceličnega organizma. Z uporabo genskih zapisov podedovanih od svojih staršev, se zarodek začne razvijati, v trenutku spočetja, iz hranilnih snovi, ki jih absorbira. To zahteva nekatere vitamine in minerale, da so prisotni pri nekaterih obdobjih. Ta hranila olajšajo kemične reakcije, ki proizvajajo med drugim, kožo, kosti in mišice. Če je huda pomanjkljivost v eni ali več teh hranil, lahko otrok razvije bolezen, pomanjkljivosti, motnje v razvoju. Tudi manjše pomanjkljivosti, lahko povzročijo trajne poškodbe. Za večino del, so vitamini pridobljeni s hrano, nekatere pa so pridobljeni z drugimi sredstvi. Na primer, mikroorganizmi v črevesju – splošno znani kot “črevesna flora” – proizvajata vitamin K in biotin, pri čemer se ena od oblik vitamina D sintetizira v koži s pomočjo naravnih ultravijoličnih valov iz sončne svetlobe. Ljudje lahko proizvajajo nekatere vitamine iz predhodnih sestavin, ki jih uživajo. Primeri vključujejo vitamin A, proizveden iz beta karotena in niacina.