Obleke za družice

oblekica

oblekicaKot sem že omenjala v prejšnjih dveh člankih je zgodovina razvoja poročnih oblek za družice in te navade zelo pomembna za Zahodno kulturo. Sicer se je potreba po družicah in skladanju poročne obleke za družice razvila, ko so na poroki morale biti prisotne priče. Te priče so morale biti prisotne, da je bila poroka verodostojna. Pravo je zahtevalo nekoga, ki bo lahko pričal in podpisal papirje da sta se ta moški in ta ženska poročila. Zato so morale biti obleke za družice enake, da je lahko sodnik in matičar vedel koga vprašati.
info na: www.porocna-agencija.si

V Biblični zgodbi od Jakoba in njegovih dveh ženah Raheli in Leji je zelo dobro razvidno bistvo družic. Knjiga Geneze govori o tem, da bi naj vsaka od nevest pripeljala svoji priči. Vsaka izmed njih naj bi imela dve družici, ki naj bi imeli isto obleko za družice. Sicer to se je takrat dojemalo čisto drugače. Vendar sta bili isto oblečeni, da je bilo razvidno komu pripadata. Ti dve družici naj bi bili dejansko sužnji vsake ženske. Zato je nevesta bila tista, ki je izbrala obleko za družice. Ona ju je oblekla in zahtevala njuno prisotnost na poroki, da bo bila poroka veljavna.

V današnjih časi se ne pričakuje od neveste, da plača obleko za družice, potovanje in še celotno poroko. V modernih časih se pričakuje od vsake posamezne družice, s tem ko bodo sprejele to pozicijo, da se bodo zavedale dejstva, da si bodo morale veliko stvari same plačati. Veliko družic si v tisti časih vzame tudi kredit, kajti vsi vemo da potovanja niso mačji kašelj. V Ameriki se od vsake neveste pričakuje, da za nevesto porabi več kot 1000 dolarjev. V Evropi je tradicija nekoliko drugačna. Sicer še vedno se ne pričakuje vse od neveste, vendar se vsi zavedajo dejstva, da družice nimajo denarja in da so vse države v krizi. Zato so poroke postale veliko bolj skromne.

Kot sem že prej omenila je ena od družic častna prijateljica. Ta ima posebno nalogo in ta naloga je da tolaži in miri nevesto takrat ko ima ona različna nihanja. Vsi se zavedamo dejstva, da je poročni dan lahko zelo stresen in da moramo biti na njega zelo dobro pripravljeni. Kako pa bi lahko pripravljeni, če ne bi imeli družic.

Obleka za družico, ki je častna prijateljica je nekoliko drugačna. Drugačna je pri je lahko pri všitkih ali pri nakitu ali pri kakšnih detajlih. Vendar pa barva ostaja ista. Ta častna prijateljica je po navadi ena kolegica, ki je nekoliko starejša. Zato, da se lahko nevesta zanese na njo in da ji lahko zaupa. Glavna družica ima tudi nalogo, da poskrbi, da bo poroka potekala v najlepšem redu. Njena naloga je da gostje ostanejo zadovoljni in da se dogodki odvijajo tako kot se bi morali in tako kot so bili dogovorjeni.