Nasveti zdravnikov za čiščenje zobnega kamna

O odstranitvi zobnih oblog

Ko zobne obloge pridejo na zobe, imate omejen čas, da jih odstranite, preden se strdijo in spremenijo v neočiščen zobni kamen. Večina zobnih oblog se strdi v 48 urah od nastanka in v nekaj dneh postane tako težko, da ga je skoraj nemogoče odstraniti. Ta trdna snov je zobni kamen in edini način, da jo odstranite, je, da se obrnete na zobozdravnika, ki vam omogoča profesionalno strganje zob. Obstaja nekaj zobnih past, ki obljubljajo pomoč pri nadzoru zobnega kamna, vendar te zobne paste delujejo tako, da odstranijo zobne obloge med zobmi, preden se strdi in postane zobni kamen. Zobozdravniki lahko učinkovito očistijo zobni kamen z uporabo različne tehnologije, ki jo premore vsak dober poznavalec ustne higiene. Ščetkanje in čiščenje zob je pomembno za odstranjevanje že že nastalega zobnega kamna in za preprečevanje nastajanja nadaljnjih zobnih oblog. Če se na vaših zobeh oblikujejo zobne obloge, vendar se še niso strdile v zobni kamen, jih lahko s sčiščenjem popolnoma iztrebite.

Resultado de imagem para dental plaque

Dejstva in statistika zobnega kamna:

  • Več kot 80 odstotkov odraslih Američanov trpi za parodontalno boleznijo, ki jo povzroča tvorba plakov in slabo sčiščen zobni kamen
  • Nastajanje plaka lahko povzroči izgubo zob, če se ne zdravi.
  • Plak se strdi v nekaj urah po tvorjenju na zobeh.
  • Zeleni čaj in rdeče vino preprečita nastanek zobnih oblog. Vendar lahko rdeče vino obarva zobe.
  • Pitje sok brusnice ta lahko zmanjša nastajanje zobnih oblog do 50 odstotkov.
  • Oljčno olje lahko pokrije zobe z maščobnim filmom, ki preprečuje nastanek plakete na zobeh.
  • Ljudje, ki pijejo zeleni čaj, imajo 20% manj možnosti, da izgubijo zobe zaradi tvorbe zobnih oblog.
  • Nosečnice so pogosto bolj dovzetne za nastanek zobnih oblog in propadanje zob kot splošno prebivalstvo.
  • Čeprav lahko nastajanje zobnih oblog povzroči vnetje dlesni, nekateri ljudje trpijo za boleznimi dlesni, ne da bi pokazali kakršnekoli simptome.
  • Potrebno je približno 12 dni, da se zobne obloge oblikujejo v kamen.

Razmišljanje o zobni plaki ni prijetno. Toda če se ne zdravi, lahko zobne obloge povzročijo resne težave, kot sta zobna gniloba in bolezen dlesni. Če veste več o plakih, naj vas to znanje spodbuja k čiščenju in uporabi zobne nitke, tako da ne boste imeli teh težav z zobno higieno. Posvetujte se z zobozdravnikom o dodatnih načinih za preprečevanje tvorbe zobnih oblog in ohranjanje zdravih ust.

Iščete zobozdravstven nasvet za čiščenje zobnega kamna?

Vsak dober zobozdravnik ponuja različne načrte za zadovoljevanje različnih potreb. Njihove cenovno dostopne zobozdravstvene in vizualne načrte je lahko razumeti in enostavno kupiti. Če si boste zobe zavarovali pri posebni zavarovalnici boste dobili zavarovanje, ki vključuje slabo čiščenje vodnega kamna. Dobili boste dostop do velike mreže zobozdravnikov in do zavarovanja. To pomeni, da ne boste zavrnjeni zaradi težav z zobmi, ki jih imate ali ste jih imeli v preteklosti.

Vas zanima več? Preberite si: www.zobozdravnik-mb.si