Nasvet pri nakupu japonk

japonke-poceni

Skupaj s sladoledom, kratkimi rokavi in veliko vitamina D, so japonke lahko le ena od največjih prednosti toplega vremena. Tako kot pri ostalih čevljih, moramo tudi pri japonkah paziti na pravo velikost ter obliko, saj poznamo veliko različnih vrst te obutve. Delimo jih lahko na primer glede na vrsto vložka, dolžino trakov ter obliko podplata. Najprej si je potrebno zapomniti, da so japonke praviloma v celi velikosti – polne številke (pri nekaterih obutvah najdemo polovičke npr. 38 in 1/3), tako da se vsak posameznik odloči, ali se mu bolj prilega velikost zaokrožena navzgor ali navzdol. Največkrat izberemo večje, vendar pazljivo, saj prevelike japonke ne dajejo ravno velikega udobja za naša stopala.

Japonke KUSA Rožaste

Foto: http://kusashoes.eu/japonke-kusa-rozaste

Značilno je, ko potrošnik prvič obuje japonke v trgovini, pozabi, da ko nekaj časa hodimo v njih, nam stopala in prsti drsijo naprej in to nam lahko popolnoma spremeni prilagajanje čevljev. Pomembno je, da o tem razmišljate že v trgovini, kako se bodo japonke ustrezno prilagodile stopalu, tudi po nekaj mesecih hoje z njimi.

Postavite prste na mesto in dolžina trakov bo vplivala, kako daleč bodo zlezla vaša stopala. To pomeni, da bolj raztegljivi kot so trakci, dlje bo spolzelo vaše stopalo. Če kateri koli del vaše noge gleda čez japonko, potem to ni prava odločitev za nakup. Poiščite tak čevelj, ki ima krajše trakove ali širše polje za prste. Širši podplat je še posebej pomemben za osebe z daljšimi prsti.

Torej, ko se prepričate, da so prsti v dobrem položaju, in se trakovi prilagajajo obsegu stopala ste na pravi poti. Prepričajte se, da lahko čutite nekaj podpore v trakovih. Različni modeli imajo različne višine lokov, zato izberite tistega, pod katerem čutite, da imate naravnano nogo. Nekateri kosi japonk imajo rahlo zaokrožene skodelice pete, ki pomagajo ohranjati stopala na mestu, kar vam zagotavlja dodatno stabilnost. Če razmišljate o takšnem modelu te obutve, se prepričajte, da vaša peta udobno sede v središče skodelice. Nekateri imajo širše podplate, zato je ta model s skodelico manj primeren, saj lahko peta gleda čez podplat ali pa ne sede pravilno v skodelico. To lahko otežuje hojo in povzroča nepotrebne bolečine. Tudi na kratke razdalje.

Nazadnje, pomislite tudi o traku med prsti. Ne želite si trakov, ki so preveč ohlapni, saj se vam bo noga nenadzorovano premikala naprej in kar naenkrat vam lahko prsti pogledaju.

Obstajajo tudi japonke, ki imajo učinek masaže stopal. Na podplatu imajo izbočene majhne pikice, ki vam povzročajo sproščujoč občutek in tako lahko z japonkami hodite dlje časa, po zahtevnejših podlagah, brez bolečine v peti in stopalu. Dokler nismo navajeni teh japonk, nas na začetku kar malo žgečkajo. Ko pa se na njih privadimo, se le s težavo ločimo od njih.

Če ste prebrali ta članek, potem se verjetno odločate za nakup novih japonk. Ko boste našli takšne, ki se vam v vseh zgoraj navedenim ujemajo in prilagajajo vašemu stopalu, vam zagotavljam, da vam bodo odlično služili. Brez njih ne boste šli nikamor. V poletnem času bodo postali nujen kos obutve. Lahko jih nosite tudi po stanovanju kot copate, saj so japonke udobne, zračne in lahke za obut.