Kako postati osebni trener?

osebni-trener

Z naraščajočim zanimanjem za doseganje bolj zdravega življenjskega sloga, delno zaradi večje ozaveščenosti o debelosti in epidemijah kroničnih bolezni, se več ljudi ukvarja s kariero na področju zdravja in dobrega počutja. Po podatkih ameriškega ministrstva za delo bo med leti 2012 in 2022 pričakovati povečanje zaposlenosti na področju osebnega trenerstva za 13%. Če ste zainteresirani za opravljanje kariere kot potrjen osebni trener, je tukaj je nekaj korakov, da bi proces postal brezhiben.
Več info na Osebni trener Marko Geršak

Pot do osebnega trenerja

Da postanete strokovnjak za zdravje in fitnes, je za vas, prvi (in izredno pomemben) korak izbrati certifikacijski program za osebnega trenerja. Morda je na voljo na stotine možnosti, vendar pa se bazen zelo zmanjša, če upoštevate nacionalno komisijo za certifikate. Kot zlati standard v zdravju in pripravljenosti, akreditacija zagotavlja programe za številne panoge, ki izpolnjujejo določene standarde odličnosti za opravljanje določenega dela osebnega trenerstva. To je tudi standard, ki ga voditelji (in delodajalci) priznavajo v fitnesu in medicinskih skupnostih. Certifikat, skupaj z drugimi programi za skupinsko usposabljanje za trenerja, zdravstvenega trenerja in strokovnjaka za medicinsko vadbo, je akreditiran s strani države. Če želite izvedeti več o predpogojnih zahtevah za vsakega, si oglejte priročnik za certificiranje. Za informacije o tem, kako lahko postanete osebni trener, lahko pogledate tudi preko interneta in se pozanimate za ciljno državo v kateri želite postati osebni trener, saj so od države do države certifikacije in postopki različni.

Ko ste se odločili, kateri program certificiranja je pravi za vas, je čas, da si zagotovite svoje študijsko gradivo. Ponudniki spričeval ponavadi ponujajo različne načrte za kandidate, ki se razlikujejo glede na to, koliko smernic prejmejo. Priprava na izpit je samoumevna in poteka s kombinacijo spletnih in fizičnih gradiv za osebno trenrstvo. Za pripravo na izpit osebnega trenerja ponavadi na splošno potrebujete približno 80-100 ur celotne študije. Na splošno kandidati razširijo na več kot 3-4 mesece, odvisno od njihovega ozadja, izkušenj in razpoložljivega časa. Ponavadi ponujajo tudi več orodij, ki jih lahko uporabite pri pripravi, vključno z neposrednim dostopom do strokovnjakov.

Izpiti za osebnega trenerja

Ko uspešno opravite izpit, boste uradno postali osebni trener, pripravljen za začetek kariere. Kot trener boste pridobili dostop do ekskluzivnih virov, ki vam bodo pomagali začeti svojo poklicno pot, vključno s profesionalnimi popusti na opremo, oblačila, zavarovanje odgovornosti in široko paleto drugih izdelkov za osebno trenerstvo. Ko opravite izpit, boste prejeli tudi potrdilo in osebno izkaznico s čimer boste lažje dokazovali svojo usposobljenost potencialnim strankam in bodočim delodajalcem.

Obstaja veliko dejavnikov, ki vplivajo pri iskanju pravega delovnega mesta za osebnega trenerja. Najprej boste morali določiti, v katerem okolju želite delati (zdravstveni in fitnes klub, specialni studio, zdravstveni fitnes, ali če želite delati kot osebni trener samostojno) in kje. Zelo lahko pomaga, da preverite poročilo o plačah, da ugotovite, kaj in kako delajo po vsej državi. Katero poklicno pot si želite začeti, imate ponavadi na voljo  številna orodja, ki vam pomagajo začeti. Nekateri vrhunski fitnes klubi v državi imajo zajamčene intervjuje za določene certifikate, ki zaprosijo za kvalificirane položaje, drugi pa so uvedli diskontne programe za opremo, zavarovanje odgovornosti in druge izdelke, ki jih boste morali kot osebni trener uporabljati.