Kako je nastal BodyBuilding

bodybuilder

bodybuilderPisal se je datum 16.januar leta1904 in potekalo je prvo obsežno bodybuilding tekmovanje. Potekalo je v Ameriki, v dvorani Madison Square Garden v New Yorku. Tekmovanje je napredovalo z Bernarr MacFaddenom, očetom telesne kulture in založnikom prvotnih revij bodybuidlinga , ki so vključevale zdravje in moč. Zmagovalec je bil Al Treloar in je bil razglašen za najbolj perfektno razvitega človeka na svetu. Treloar osvojil denarno nagrado $ 1000, kar je bil znaten znesek v tistem času. Dva tedna kasneje je Thomas Edison posnel film o Al Treloarju, ki je poziranje rutino. Edison je posnel tudi dva filme Sandowom (Sandow Eugene – oče modernega bodybuildinga) nekaj let prej. To so bili prvi trije filmi, v katerih sonastopali bodybuilderji. V začetku 20. stoletja, Bernarr MacFadden in Charles Atlas, še naprej spodbujata bodybuilding po vsem svetu. Alois P. Swoboda je bil zgodnji pionir v Ameriki.

Pomembnejši zgodnji bodybuilderji

Mnogi drugi pomembni bodybuilderji v zgodnji zgodovini bodybuildinga pred letom 1930 so  slednji: Bernarr MacFadden, Earle Liederman (pisatelj nekaterih od prvih navodil bodybuilding knjig), Zishe Breitbart, Georg Hackenschmidt, Emy Nkemena, George F. Jowett, Finn Hateral ( pionir na področju umetnosti poziranja), Frank Saldo, Monte Saldo, William Bankier, Launceston Elliot, Sig Klein, Sgt. Alfred Moss, Joe Nordquist, Lionel Strongfort (Strongfortism), Gustav Frištenský (češki prvak), Ralph Parcaut, prvak rokoborec, ki je avtor tudi zgodnjih knjigo o “telesni kulturi,” in Alan P. Mead, ki je postal impresivni mišićni prvak kljub dejstvu, da je izgubil nogo v prvi svetovni vojni. Igralec Francis X. Bushman je svojo kariero začel kot bodybuilder in model kiparjem pred začetkom svoje slavne karier v nemih filmih. Bushman je bil učenec Eugen Sandowa.

Bodybuilding je postal bolj priljubljena v letih 1950 in 1960, s pojavom trdnostnihi in gimnastičnih prvakov, ki so povezovali kulturo, in hkratno popularizacijo treninga mišic, predvsem Joe Weider, katerega oglaševanje v komičnih knjigah in drugih publikacijah je spodbudilo številne mlade moške, da opravijo usposabljanja za izboljšanje njihovih fizićnih lastnosti, da bi spominjali na mišične junake iz stripov in knjig. Opazni športniki, ameriški nacionalni in gimnastični prvaki in ameriški olimpijska ekipa športa dvigovanja uteži konkurenta John Grimek in  Reg Park kot zmagovalca novoustanovljenih bodybuilding naslovov, kot so Mr. Universe in Mr. Amerike tekmovanja, ki so utrla pot za druge. Revije, kot so moč in zdravje in mišični razvoj so spremljale slavo v muscle beachu, v Santa Monici v Kaliforniji. Nastopi nekaterih bodybuilderjev v filmih so bil še en velik razlog za popularizacijo zadevne dejavnosti. Od bodybuilder-akterjev so najbolj znani bili morda Steve Reeves in Reg Park, ki so bili pokazana v vlogah portret Herculesa, Samson in kot drugi legendarni junaki. Dave Draper pridobi javno slavo skozi vlogo v filmu in nastopi v televizijskih serijah, kot so Beverly Hillbillies in Monkees.

Ostali znani Builderji

Druge vzhajajoče zvezde v tem obdobju so bile Larry Scott, Serge Nubret in Sergio Oliva. Gym oprema in dopolnjeno usposabljanje je industrija, ki jo je Joe Weider ustanovil in je bila dopolnjena z rastjo Mednarodne zveze Bodybuilding & Fitness (IFBB), katere soustanovitelja sta bila Joe in njegov brat Ben. IFBB sčasoma razseli Mr. Universe naslove in amaterske Atletske Unije in tudi to, kasneje NABBA, National Amateur bodybuilder assosiation kot najpomembnejša in najbolj priznana tekmovanja.