Joga pri zdravljenju ekstremne anksioznosti in živčnosti drugi del

stres-8

Celostni pristop joge

Kaj potem lahko joga ponudi osebi s fobično anksioznostjo in živčnostjo? Prednosti joge ležijo v celovitem pristopu k vsakemu tako imenovanemu “duševnemu” problemu, saj joga gleda in obravnava um, telo, čustva in energetske sisteme kot celoto. V primeru fobij, prakse asana, hatha joge, pranajame, meditacije in joge nidre delujejo za uravnoteženje živčnega sistema in endokrinov ter prano ali energijo v telesu, kar prinaša večji čustveni in duševni mir.

Glede na jogično razumevanje, telo, um in čustva obsegajo in ohranjajo “prana”, subtilno energijo ali silo, ki se ustvarja vse življenje. Naše celotno bitje razumemo kot energijo, ki vibrira na različnih ravneh intenzivnosti. Čvrste snovi, kot so kosti, tekočine, kot so urin in kri, in plini, kot sta veter in kisik, ki ga dihamo, so bolj brutalne ravni, medtem ko bolj subtilne ravni vključujejo čustva, misli in energijo, ki jo doživljamo v telesu v praksah, akupunktura, zdravljenje z reiki in tako naprej. Energijska telesa so povezana v in skozi sedem čaker, ki ustrezajo živčnim pleksusom, in nadis, tok energije – meridiani – ki povezujejo čakre in se raztezajo po telesu.

Vloga čaker in nadis

Če so fobije produkt tlačnega materiala, joga kaže, da je kombinacija genetskih in okoljskih vtisov shranjena v čakrah in v toku ali blokadi nadis. Ti vtisi so naša karma, naša čustvena, duševna in fizična dediščina iz preteklih življenj in samskaras, vozli ali napetosti v našem nezavednem umu. Prekomerna ali neaktivna v čakra ali nadis povzroča bolezen posebaj pri živčnosti. Muladhara čakra, v perineumu ali materničnem vratu, je mesto teh karm in vozlov in je tudi lokacija naše primarne energije. Kadar je neuravnotežen, strah, negotovost, nizka vitalnost in samospoštovanje, depresija in strah pred prihodnjim rezultatom. Swadhisthana, na kocki / pubični kosti, je povezana s podzavestjo, užitkom in zatiranjem užitka. Manipura pri popku je mesto vsake moči, želje po nadzoru in samopodoba ter je povezano z želodcem in nadledvičnimi žlezami. Anahata, srčni center in vishuddhi, center grla, sta povezana z ljubeznijo in komunikacijo. Ajna čakra, center obrvi, nadzoruje delovanje možganov.

V spogledovanju lahko rečemo, da fobija verjetno vključuje vsaj mooladhara – strah, anksioznost in živčnost, manipuro – željo po nadzoru tesnobe, strahu pred strahom in potrebe po nadzoru, ki označuje panično in anksiozno stanje ter živčnosti. Vključena je tudi Ajna čakra, mesto duševne skrbi in tesnobe, kot so srčni center – palpitacije in center grla – nezmožnost govoriti. Nezavestni strahovi pri mooladhari so lahko povezani z zatiranjem primarne energije ali spolnosti, kot je predlagal Freud.

Najbolj pomembni so nadis, ida in pingala. Ida je povezana z levo stranjo telesa in desno stranjo možganov, ki se premikajo v levo nosnico, medtem ko pingala nadzoruje desno stran telesa in levo stran možganov in se premika v desno nosnico. Ida in pingala se srečata in križata v vsaki čakri, ki jih povezuje sushumna, ki se gibljejo v osrednjem hrbteničnem stolpcu. Nezdrava ida naj bi povzročila vnetje, depresijo in paranoje ter stalne duševne napetosti, medtem ko je nezdravo pingala povezano s pomanjkanjem vadbe, sedentarnim življenjskim slogom in preveč. Ker se ida nanaša na parasimpatični živčni sistem in pingala do simpatičnega živčnega sistema, bo neravnovesje v teh nadih odsevalo neravnovesje v sistemih, tako kot pri napadu panike. Zdi se, da je “tip osebnosti” fobične osebe preveč aktivna ida